Mikuláš Daczicky z Hesslova

Kvalitní
ingredience

SLAD

Kvalitní slad je prvotní surovinou pro výrobu piva. My používáme slad vyrobený v českých sladovnách z dvouřadého jarního ječmene. Tato základní a tradiční obilovina je pěstovaná na moravských polích.

Ve sladovně se zrna nejprve tři dny namáčejí, aby nastal proces klíčení. Naklíčená zrna je třeba převracet a kontrolovat, aby měla dostatek vzduchu. Při klíčení jsou aktivovány enzymy, jejichž syntézu přeruší až následující proces sušení. Všechny vegetační procesy jsou při stoupající teplotě postupně zastaveny.

Obilniny dodávají do piva škrob neboli potřebné cukry, které se později přeměňují na alkohol a oxid uhličitý. Bez dobrého sladu by to prostě nešlo.

slad

VODA

Není pivo jako pivo a není voda jako voda. Pro nás je při výrobě důležití vyšší tvrdost vody z městského vodovodního řádku, která dodává kutnohorskému pivu typické senzorické vlastnosti.

Pitná voda je do města Kutná Hora dodávána z úpravny U Svaté Trojice, která symbolicky dohlíží na její kvalitu.

Proces míchání sladu s vodou se nazývá vystírání. Sladový šrot se ve vystírací kádi míchá s vodou, až vznikne hustá kašovitá hmota zvaná vystírka. Následuje rmutování, vaření sladiny s chmelem a další výrobní postupy. Na konci procesu už vodu hledat nebudete, ale pro kvalitu piva je také důležitá..

voda

CHMEL

Český chmel patří k těm nejlepším na celém světě, tak proč bychom ho kupovali jinde? Naším favoritem je rozhodně chmel z oblasti Žatecko a Tršicko, zejména odrůdy Žatecký poloraný červeňák a Sládek.

Mají sice nižší obsah hořkého lupulinu, ale zato obsahují aromatické látky jako pryskyřice a silice. Do českého piva prostě patří český chmel, a ne levnější zahraniční odrůdy. Na každé šišce záleží!

Chmel slouží ke konzervaci piva a dodává mu podle použitého množství typickou hořkost, chuť a aroma. K vaření piva se používají neoplodněné samičí šišky ve formě chmelového extraktu.

chmel

KVASINKY

V propagační stanici pivovaru se nerodí reklama, ale překvapivě pivovarské kvasinky. Konkrétně kmen kvasnic spodního kvašení typický pro piva českého typu. Množíme si je a hýčkáme sami, protože je potřebujeme mít ve skvělé kondici. Bez kvasinek by pivo ve spilkách nebouřilo a milovníci piva by se začali bouřit sami. A to rozhodně nechceme!

kvasinky